Повернутись до усіх Новин

Вітаємо зі славним ювілеєм!

3 липня святкує свій поважний ювілей завідувач кафедри скрипки Львівської національної музичної академії імені М.В. Лисенка Богдан Дмитрович Каськів – один з харизматичних професорів, що за свій понад півстолітній творчий і педагогічний шлях виховав десятки прекрасних музикантів. Він зумів повноцінно і розмаїто розкрити свій талант не лише у педагогіці, але й у багатьох інших вимірах мистецької діяльності: і як виконавець-соліст, і як камераліст, і як редактор багатьох скрипкових творів українських композиторів, і як методист. Богдан Каськів є потужною творчо-інтелектуальною особистістю, без значного внеску якого не можемо уявити собі історії нашої музичної академії останнього півсторіччя. Вихованець знаменитих скрипалів – професора Павла Макаренка у Львівській середній спеціалізованій музичній школі-інтернаті імені С. Крушельницької, професора Дмитра Лекґера у Львівській державній консерваторії імені М. В. Лисенка, врешті професора Дмитра Циганова у Московській державній консерваторії імені П. І. Чайковського – скрипаль не лише перейняв від них міцний фундамент професійної школи, але й зумів всебічно розвинути і продовжити отримані засади.

         Як педагог Богдан Каськів направду може пишатись своїми досягненнями: адже зумів сформувати таких яскравих особистостей в українській музичній культурі як ректор Львівської національної музичної академії імені М. В. Лисенка, народний артист України, академік НАМУ професор Ігор Пилатюк, народний артист України, багаторічний керівник камерного оркестру «Академія» професор Артур Микитка, заслужений діяч мистецтв України, професор Ореста Когут-Ванькович, народний артист України, професор Івано-Франківського педагогічного університету імені В. Стефаника Петро Терпелюк, народний артист України, художній керівник та диригент камерного оркестру «Віртуози» професор Сергій Бурко, кандидат мистецтвознавства, професор Володимир Заранський, доцент Тетяна Сиротюк, доцент Харківського національного університету культури і мистецтв імені І. Котляревського Сергій Євдокімов та багато інших. Кожен з цих музикантів не просто перейняв від свого педагога професійні настанови, а зумів вагомо розкрити неповторність творчої індивідуальності. Для осягнення таких вагомих результатів професор повинен був володіти особливою таємницею педагогічної майстерності – а вона у манері викладання Богдана Каськова полягає в тому, що він ніколи не був педагогом-диктатором, що нав’язує своїм вихованцям власну позицію, а завжди залишався педагогом – другом і колегою, який зумів у кожному зі своїх студентів чутливо відкрити унікальний творчий музичний потенціал. Найпереконливішим підтвердженням цього є творчий шлях його сина. Відомо, як важко навчати власних дітей у своїй професії, мало кому це вдається, але Богдану Дмитровичу знаменито вдалось: Олег Каськів став одним з визнаних музикантів з європейським реноме – музичним директором міжнародної музичної академії імені І. Менухіна (Швейцарія), солістом і концертмейстером камерного оркестру «Камерата», професором Женевської консерваторії, лауреатом багатьох престижних міжнародних конкурсів скрипалів, учасником численних міжнародних фестивалів.

         Друга плідна сфера його діяльності – кар’єра соліста і камераліста, яка теж склалась вельми успішно. Ще у далекі шістдесяті роки минулого сторіччя славетний Давид Ойстрах подарував молодому Богдану Каськіву ноти із символічною дедикацією: Талановитому молодому скрипалеві Богдану Каськіву з побажанням великих успіхів. Знаменитий скрипаль розгледів у молодому львівському музикантові талант, що й підтвердився в його виступах. За більш ніж 50-річну творчу діяльність в якості соліста та учасника різних камерних ансамблів Б. Каськів виступив з численними концертами в Україні, Росії Литві, Польщі, Вірменії, Грузії, Білорусії, США, Канаді, Швеції, Франції, Італії, Бельгії, Швейцарії. Знаковою була концертна діяльність квартету Львівської консерваторії за участю Богдана Каськіва (1-а скрипка) Тетяни Сиротюк (2-а скрипка), Зенона Дашака (альт), Харитини Колесси (віолончель). Це був блискучий колектив, у репертуар якого входили десятки складних камерних творів композиторів світу і українських митців, музику яких вони нерідко виконували вперше, як нп. твори С. Людкевича, В. Барвінського, М. Колесси, М. Скорика, Є. Станковича, В. Кікти. Згадаймо, що вони пропагували національну культуру не лише в Незалежній Україні, але й в складний період ідеологічного тиску. Недаремно прекрасному колективу Львівської державної консерваторії імені М. В. Лисенка, в якому Богдан Каськів незмінно грав першу скрипку, був присвячений Квартет «Lamento» французького композитора Р. Лануа, який прозвучав у м. Ліль (Франція) та в Україні на фестивалі «Контрасти».

         Ще одна вельми гідна сфера діяльності Богдана Каськова – його редакторська праця, здійснені ним перекладення та редакції численних творів українських композиторів В. Барвінського, С. Людкевича, М. Колесси, Є. Станковича, В. Камінський, В. Кікти, скрипкового концерту В. Задерацького, трьох концертів для скрипки з оркестром Ю. Стасюка для скрипки та фортепіано, для скрипки і камерного оркестру. В цьому ряду передусім варто згадати вельми успішну співпрацю з Мирославом Скориком, геніальним українським митцем  своїм родинним корінням пов’язаним зі Львовом. Богдан Каськів був його приятелем ще у студентські роки і це плідне творче спілкування продовжилося згодом і тривало до відходу Маестро у вічність. Саме Б. Каськову належить Редакції дев’яти Концертів для скрипки з оркестром, Другої Сонати для скрипки та фортепіано (виданої в Нью-Йорку), струнного квартету in F.

         При всіх своїх значних заслугах і досягненнях Богдан Дмитрович завжди залишається дуже милою, приязною і скромною людиною, прекрасним колегою і щирим другом. Тож у день ювілею весь колектив Львівської музичної академії імені Миколи Віталійовича Лисенка сердечно вітає Богдана Дмитровича Каськова і бажає йому і надалі тієї ж енергії, творчого неспокою і здійснення сміливих задумів!

Додати коментар