Повернутись до усіх Новин

Презентація науково-творчого проекту Сергія Гаврилюка

16 грудня о 18:00 у великому залі ЛНМА ім.М.В.Лисенка відбулася презентація науково-творчого проекту аспіранта творчої аспірантури Сергія Гаврилюка.
У концерті взяли участь: Анна Іванюшенко, Оксана Литвиненко, Олег Сомик, Анна Білопола, Єлизавета Башева та Денис Маркевич.

«Жанорово-стильвоі маски альта в театрі європейської музичної культури» – такою є назва виконавсько-наукового проекту, зміст котрого ми почали розкривати 16-го грудня. Наскрізна ідея нашого проекту така: крізь призму театрального мистецтва ми трактуємо весь інструментальний простір європейської культури як своєрідний театр, в якому кожен з інструментів здобув свою роль. Зізнаюся, що найбільшою моєю пристрастю є саме альт. Чому саме він? – з самої першої появи він скромно себе проявляє, він актор масової
сцени. Згодом, мало-помалу, композитори і виконавці звертають на нього увагу і доручають вже, так би мовити, ролі допоміжні (Й.С.Бах). І цікаво, що з плином часу, його позиція все більше укріплюється – альт вступає в діалог з іншими, «авторитетними» солістами (скрипка, віолончель), починає солювати сам, а невдовзі виходить на авансцену, ставши головним героєм. Далі більше – після комфортного самопочуття в амплуа ключової особи музичного твору він стає режисером (Гіндеміт) і як фінал – головним керуючим всього музичного дійства на сцені (Табакова), як соліст-диригент.
Від ариста давньогрецьокого хору до постаті драматурга. Такий швидкий процес набуття альтом панівної музичної ролі – від XVII до XXI століття – дає поштовх виокремити його надзвичайно глибокий творчий
потенціал. Він не тільки сильно наближений до людського голосу, а й може зображати своїм тембром скрипку і віолончель. З іншого боку, його першопочаткова другорядність дає величезну гнучкість музикантам, які одразу вчаться не тільки грати, а й реагувати на музичне дійство. Озвучу припущення, що саме така, полівекторна природа альтової психології, може бути визначальною для виховання хорошого ансамбліста і диригента.

Перший концерт з проекту (“Концерт-маска”) був виконаний у тематиці бароко.
Наступну фазу проекту плануємо втілили навесні 2022 року. До скорої зустрічі!!!

Додати коментар