Студентський симфонічний оркестр

Студентський симфонічний оркестр ЛНМА імені М.Лисенка
Керівник – Тетяна Лисенко-Дідула

Студентський симфонічний оркестр ЛНМА ім. М. Лисенка – колектив, в якому студенти набувають професійні навики оркестрового виконавства.  

Так як Львівська національна музична академія імені М. Лисенка є спадкоємницею декількох вищих музичних вузів Львова, традиції виконання та історія створення симфонічного оркестру сягають понад 150 років тому – з часів заснування Консерваторії Галицького Музичного Товариства видатним музикантом Каролем Мікулі, який у 1858-1886 роках був керівником та диригентом оркестру. Згодом (в кінці ХІХ – першій третині ХХ століть) з цим оркестром працювали Мєчислав та Адам Солтиси. З 1909 року започатковано діяльність оркестру при Вищому Музичному Інституті ім. М. Лисенка Іваном Туркевичем. У 1931 році з’явився  навчальний оркестр у Консерваторії ім. К.Шимановського. Перша згадка про існування студентського симфонічного оркестру як окремої творчої одиниці Львівської державної консерваторії ім. М.Лисенка відноситься до кінця 40-х років ХХ ст. Тоді оркестром диригував Микола Лобанов.

З 1953 року студентський оркестр протягом  25 років очолив видатний український диригент Микола Колесса. Колектив в складі більше 60 осіб  готував у навчальному році 2-3 концерти з обов’язковими виступами у Великому залі консерваторії (тепер зал імені Людкевича Львівської філармонії). До програми входили симфонії віденських класиків та композиторів-романтиків. В репертуар включались також великі кантатно-ораторіальні жанри, у яких брав участь студентський хор під керівництвом В. Василевича та Є. Вахняка. Це були такі полотна, як «Висока меса»  h-moll Й.С. Баха, «Stabat Mater» А. Дворжака, «Фантазія для фортепіано, хору та оркестру» c-moll Л. ван Бетховена, прем’єра кантати М.Скорика «Весна», постановка опери М. Лисенка «Ноктюрн», твори С. Людкевича та ін.

У 1978 році під керівництвом Юрія Луціва з великим успіхом пройшла постановка опери В.А.Моцарта «Весілля Фігаро».

У 1980-х роках з оркестром працювали диригенти Ігор Сімович. Три сезони очолював  оркестр Роман Филипчук. У 90-х роках оркестр очолювали диригенти Ярема Колесса, Михайло Дутчак, Юрій Пороховник.

З 2000 року оркестром керувала Зінаїда Остафійчук. Студентський оркестр тричі (2001, 2003, 2005 рр.) брав участь у міжнародному фестивалі «Віртуози», в одному з яких було перше виконання у Львові Другої симфонії та віолончельного концерту e-moll Е. Елгара. Студентський симфонічний оркестр приймав участь у Міжнародному конкурсі виконавців на духових інструментах ім. Д.Біди (Львів, 2005) та Всеукраїнському конкурсі скрипалів (Львів, 2006). Як солісти з оркестром виступали кращі студенти – лауреати міжнародних конкурсів, такі як: Наталія Цайтц, Олег Дулиба, Анастасія Пилатюк, Тарас Ленько, Анастасія Перетягіна, Марта Жехович, а також  могутні мистецькі постаті – піаністи: Йожеф Єрмінь, Оксана Рапіта, Етелла Чуприк; віолончеліст Роман Самостроков.   

У 2015 році Василь Чучман перейняв естафету керівника оркестру, а у 2016 році оркестром керував Юрій Голота.

З 2017 року студентський симфонічний оркестр очолила Тетяна Лисенко-Дідула. Під її орудою з успіхом проведено концерти в рамках фестивалів музичного мистецтва «Академія» «Молоді – молодим», ювілейні та Гала – концерти, присвячені 175-літтю консерваторії (Ф. Шуберт «Незакінчена симфонія»; увертюри В. А. Моцарта, Дж. Россіні, Дж. Верді, Р. Вагнера, «Румунська рапсодія № 1» Дж. Енеску, Данцон № 2 А. Маркеса, «Мандрівник та його тінь» В. Камінського, чисельні арії та інструментальні акомпанементи  композиторів-класиків та романтиків).

У військовий час 2022 року поміж сирен, оркестр виконав три концертні програми, в яких звучала українська музика: Великий гала-концерт «Нам пора для України жить» (М.Лисенко. Увертюра до опери «Тарас Бульба» та ІІ Українська рапсодія  «Думка-Шумка» для скрипки з оркестром; А.Кос-Анатольський. Балетна сюїта «Хустка Довбуша»); Ювілейний концерт студентів класу Петра Ончула (арії з опер В. А. Моцарта, В. Белліні, Ш. Гуно, С. Монюшка,  І. Кальмана, М. Лисенка, К. Данькевича. Ю. Мейтуса,); та Різдвяний концерт «Сhristmas по-львівськи» (Вальси Й. Штрауса, Колядки з Різдв’яної сюїти Михайла Романишина та Різдв’яної сюїти Юрія Саєнка).

В концертних програмах за цей період часу солістами виступали: піаністи – Паулюс Андерсон (Литва), Ростислав Федина; скрипалі – Марина Мишак, Марія Мельничук, Назарій Кісюк, Созонт Тищак, Лев Менцінський; кларнетисти – Максим Назарій, Ростислав Юник; Модест Менцінський (віолончель), Роман Ієвський (флейта), вокалісти – Святослав Винник, Олена Сейко, Анастасія Бардачова, Роман Маркович, Роман Антонюк, Микола Іконяк, Наталія Троцька, Оксана Муха, Богдан Дашак, Аніс.

Концертмейстерами оркестру були Марина Мишак, Олена Кравець, Катерина Шалайська, Ярослав Токарєв, Михайло Солонченко, Назар Шутко.

Отримуючи в студентському колективі необхідний досвід ансамблевої гри, випускники академії згодом поповнюють вакантні посади в кращих професійних оркестрах Львова та за кодоном. 

Авт. Тетяна Лисенко-Дідула, Зінаїди Остафійчук.