Відділ міжнародних зв’язків

Гортаючи сторінки багаторічної історії ЛНМА імені М.В. Лисенка, знайомимось з наймолодшим відділом академії – міжнародним. У різний час тут навчалися за міжнародними договорами, загальнодержавними програмами, іншими міжнародними зобов’язаннями на підставі направлень Міністерства культури або Міністерства освіти СРСР, УРСР громадяни з США, Греції, Словаччини, Польщі, колишньої Югославії (всього – 10 осіб). З них переважну більшість складали іноземці українського походження, які отримали направлення на навчання від офіційно зареєстрованих українських національних культурних товариств.

У 2000 році було створено відділ для роботи з іноземними студентами, завданням якого стало забезпечення належної організації прийому і навчання іноземних громадян та паспортно-візової роботи. Відділ очолив Народний артист України, Лауреат Національної премії імені Т. Шевченка, професор Богдан-Юрій Янівський.

Формування України як незалежної , демократичної, сучасної держави, її прагнення брати участь у процесі об’єднання Європи з творенням єдиного загальноосвітнього і наукового простору, розробкою єдиних критеріїв та стандартів у галузі освіти і науки зумовило необхідність реформи вищої освіти. У 2006 році створено Національну групу промоутерів Болонського процесу в Україні (National Team of Bologna Promoters), проведено семінари за ініціативою Ради Великої хартії університетів з проблем конвергенції вищої освіти на шляху створення Європейського освітнього процесу.

Саме в цей період (лютий 2006 р.) відділ, який нараховував 16 студентів-іноземців, очолив Заслужений діяч мистецтв України Остап Майчик. Завдяки тісній співпраці всіх керуючих підрозділів академії вдалось значно активізувати роботу підрозділу.

Сьогодні динамічно розвиваються зв’язки з різними навчальними закладами світу. Академія бере участь у міжнародних освітніх програмах, фондах. Це Erasmus+, DAAD, Фонд Гумбольта (Німеччина), Вішеград Фонд (центральна Європа), Фулбрайт (США) та ін.

Особливо результативною є комунікація з різними структурами Китаю. Ця потужна, економічна держава з півтора мільярдною кількістю населення потребує кваліфікованих освітян, зокрема музикантів. Закономірно, що Академія вбачає перспективу розвитку відносин з відповідними інституціями цієї країни.

У червні 2008 року відбулась поїздка керівництва Академії в Китай. Результатом двотижневого перебування стало підписання угод з центрами міжнародної освіти Пекіну, музичними університетами Віфангу, Хузоу, Чуфу, Лінцз, Ляочен та інших.

Згідно вимог міністерства освіти України щодо впорядкування документів та контролю іноземців в умовах дистанційного вступу та навчання підписано відповідні угоди із сертифікованими в Україні фірмами-посередниками: Zhejiang Xipei Education, Beijing Xuede Education, Henan Zhengda Huitong та ін.

Станом на 2023 рік в академії навчається понад дев’яносто студентів-іноземців, третина з яких це аспіранти. Довузівську підготовку іноземців здійснюють підготовчі відділення для іноземних громадян ЛНУ імені Івана Франка та ЛНУ «Львівська Політехніка».

Штат підрозділу складається з трьох осіб: начальника відділу міжнародних зв’язків, інспектора та перекладача. Роботою відділу керує Остап Майчик – проректор науково-педагогічної, творчої роботи та міжнародних зв’язків.




Peculiarities of admission to higher educational institutions of foreigners and stateless persons (Особливості вступу до вищих навчальних закладів іноземців та осіб без громадянства)


ПЕРЕЛІК ДОКУМЕНТІВ, НЕОБХІДНИХ ДЛЯ ВСТУПУ ІНОЗЕМНИХ СТУДЕНТІВ ДО ЛНМА імені М.В.Лисенка
1. Документ, що засвідчує підготовку з української мови (свідоцтво, сертифікат, мовні курси, тощо)
2. Свідоцтво про визнання документа про попередню освіту
3. Свідоцтво про народження ( оригінал + засвідчений переклад українською мовою)
4. Документ про попередню освіту ( оригінал + засвідчений переклад українською мовою)
5. Медична довідка
6. Фотокартки 3*4 (матові) – 6 штук
7. Копія паспорта та посвідки (з собою мати оригінал)
8. Документ про відсутність ВІЛ-інфекції

ВСТУПНІ ПРОСЛУХОВУВАННЯ
Іноземний абітурієнт, допущений на підставі наданих документів до вступних прослуховувань, повинен пройти співбесіду:
Для здобуття СВО «Бакалавр»:
1. Фах (виконання концертної програми)
2. Українська мова
Для здобуття СВО «Магістр» (на основі СВО «Бакалавр»)
1. Фах (виконання концертної програми)
2. Українська мова
Для здобуття СВО «Доктор філософії» (на основі СВО «Магістр»):
1. Фах (виконання концертної програми)
2. Українська мова

Більш детальну інформацію щодо вступу можна знайти на офіційному сайті ЛНМА імені М.В.Лисенка у розділі Вступна кампанія (https://lnma.edu.ua/vstup/vstupna-kampaniia-2023/).

ТЕРМІНИ НАВЧАННЯ
Бакалавр – 3 роки 10 місяців
Магістр – 1 рік 10 місяців
Асистентура-стажування – 1 рік
Творча аспірантура – 2 роки
Аспірантура – 4 роки

ВАРТІСТЬ НАВЧАННЯ
Бакалавр – 4500$
Магістр – 4500$
Аспірантура / асистентура-стажування – 5000$

Оплата за надання навчальних послуг здійснюється в гривнях відповідно до курсу Національного банку України.

ПРОЖИВАННЯ У ГУРТОЖИТКУ
Студенти-іноземці мають можливість проживати у гуртожитку Академії. Оплата за проживання становить 50$ за один місяць відповідно до курсу Національного банку України.