Викладацький склад кафедри народних інструментів

ПОСІКРА Людмила Кузьмівна (16.06.1952 р.) – завідувачка кафедри народних інструментів, відома українська бандуристка-співачка, Народна артистка України, професор кафедри народних інструментів ЛНМА ім. М. В. Лисенка.

Закінчила Львівське музичне училище по спеціальності «бандура» (1969 р.). Після завершення згаданого училища (1972 р.) продовжила удосконалювати знання та навики з фаху «бандура» у Львівській державній консерваторії ім. М. В. Лисенка у класі професора Василя Герасименка. Після закінчення консерваторії за спеціальністю «бандура» (1977 р.), отримавши кваліфікації: концертний виконавець, викладач, диригент поступила у цей же ВНЗ на вокальний факультет у клас доцента Маргарити Хмельницької. Навчання за спеціальністю «соло спів» завершила в 1981 р., отримавши кваліфікації: оперна, концертно-камерна співачка, викладач. Одразу після здобуття першої вищої освіти (за спеціальністю «бандура», 1977 р.), розпочала працю на кафедрі народних інструментів викладачем класу бандури. В 1994 р. отримала вчене звання доцента, а в 2006 р. – професора. З 1996 року займає посаду завідувачки кафедрою народних інструментів ЛНМА ім. М. В. Лисенка.

Свою педагогічну діяльність Людмила Посікіра поєднує із виконавською творчістю. Ще за студентських часів здобула титул лауреата Республіканського конкурсу виконавців на народних інструментах (1977 р.) та лауреата Всесоюзного конкурсу молодих виконавців, який відбувся в рамках ХІ Всесвітнього фестивалю молоді та студентів (1979 р.).

З 1994 р.─ Заслужена артистка України, а з 2004 р. ─ Народна артистка України.

Людмила Посікіра нагороджена Почесною грамотою Міністерства культури і мистецтв України (2002 р.), Почесною грамотою Міністерства культури України (2019 р.), Почесною грамотою Верховної Ради України (2020 р.).

Протягом всієї виконавської діяльності Л. Посікіра виступила з великою кількістю сольних концертів, була учасницею численних фестивалів народної та бандурної музики в Україні та за її межами: США, Канада, Мексика, Чехія, Польща, Словаччина, Боснія, Німеччина, Італія та ін.. В 2017 р. відбувся запис аудіо-диску «Наша дума, наша пісня не вмре, не загине…».

Людмила Посікіра ─ член журі багатьох міжнародних, всеукраїнських та обласних конкурсів та фестивалів бандурного мистецтва.

За час усієї педагогічної діяльності Л. Посікіри з її класу випустилось понад 130 професійних бандуристів, серед яких значна кількість лауреатів та дипломантів міжнародних та всеукраїнських конкурсів. Також серед числа випускників Людмили Посікіри ─ Заслужені діячі мистецтв України, Заслужені артисти України.

В науково-педагогічному доробку Л. Посікіри: тези науково-практичних конференцій, навчальний посібник, репертуарні збірники (6).

Людмила Посікіра – багаторічний член Національної спілки кобзарів України, а з 2014 р. – Голова Львівського обласного осередку Національної спілки кобзарів України.


ЛАЗУРКЕВИЧ Тарас Миколайович народився 11.05.1971 р., Заслужений артист України, доцент, декан факультету оркестрових інструментів Львівської національної музичної академії імені М.В. Лисенка.

У 1994 р. закінчив Львівський вищий державний музичний інститут ім. М.В. Лисенка (тепер – Львівська національна музична академія ім. М.В. Лисенка, клас бандури професора, заслуженого діяча мистецтв України Герасименка В. Я., клас вокалу доц. Поліщук Т.А., клас диригування доц. Чупашка І.П.).

Лауреат Першого Міжнародного конкурсу бандуристів ім. Г. Хоткевича (м. Київ, 1993р.), Всеукраїнського музичного фестивалю ім. М. Лисенка (м. Торонто, Канада, 1993р.), дипломант Першого Всеукраїнського фестивалю популярної музики «Червона рута» (м. Чернівці, 1989р.). Починаючи з 1989р., Т. Лазуркевич у складі різних музичних ансамблів, а також як соліст, представляв Україну на численних Міжнародних фестивалях Європи, Канади та США.

Тарас Лазуркевич має фондові аудіо та відеозаписи на державному радіо та телебаченні, а також видані в Україні ліцензійні компакт-диски: «І прадіди в струнах бандури живуть» (1994р.), «Паралелі часу» (1999р.), «Бандурна розмова I» (2000р.), «Бандурна розмова ІІ» (2007р.), DVD «Струноспів» (2007р.). Він є автором ряду музичних творів різних форм, науково-методичних і творчих праць, які застосовуються у педагогічній роботі в класі бандури.

З 1993 по 2018 роки Т. Лазуркевич – викладач бандури у Львівській середній спеціалізованій музичній школі-інтернаті ім. С. Крушельницької, де очолював відділ народних інструментів (1997-2015рр.). За роки педагогічної праці у цьому навчальному закладі підготував до вступу у Львівську національну музичну академію ім. М. Лисенка плеяду талановитих бандуристів, лауреатів Всеукраїнських та Міжнародних конкурсів.

З 2003 року – керівник капели бандуристів Львівської національної музичної академії ім. М. Лисенка, з 2009 року – доцент кафедри народних інструментів та кафедри оркестрового диригування, а з 2015 року – декан оркестрового факультету. Студентська капела бандуристів, яку очолює Т. Лазуркевич, постійно приймає участь у концертній діяльності академії, є переможцем V-го Міжнародного конкурсу “PERPETUUM MOBILE” (Дрогобич-2012р.).

Т. Лазуркевич – голова асоціації бандуристів львівського обласного відділення Національної Всеукраїнської музичної спілки, президент мистецького благодійного фонду «Кобзар», заступник голови львівського обласного відділення Національної Всеукраїнської спілки кобзарів.

Постійний член журі всеукраїнських та міжнародних конкурсів бандуристів. З 1994 року – учасник дуету «Бандурна розмова».

Нагороджений багатьма похвальними грамотами та відзнаками, зокрема Кращий музикант року (Львів, 2001р.), Грамотою Міністерства культури України (2009 р., 2019р.). Т. Лазуркевич – лауреат обласної премії у галузі культури ім. Станіслава Людкевича (2010р.). 6 листопада 2008 року, указом Президента України В.Ющенка, Тарасу Лазуркевичу присвоєно почесне звання «Заслужений артист України».

Серед студентів та випускників класу бандури значна кількість лауреатів міжнародних та Всеукраїнських конкурсів.


ГЕРАСИМЕНКО Оксана Василівна (02.06.1959, Львів) – бандуристка, композитор і педагог, член Національної спілки кобзарів України (1999) та Національної спілки композиторів України (2006), заслужений діяч мистецтв України (2008), доцент Львівської національної музичної академії імені М. В. Лисенка (з 2007). Лауреат Першої премії Міжнародного конкурсу композицій для бандури імені Григорія Китастого (Канада, 2000), лауреат Премії імені Віктора Косенка (2016), лауреат Премії ім. С. Людкевича (2019). У 1982 р. закінчила оркестровий факультет Львівської державної консерваторії ім. М. Лисенка (клас бандури проф. В. Герасименка), у 2005 – теоретико-композиторський факультет ЛНМА ім. М. Лисенка (клас проф. М. Скорика). З 1991 року працює в ЛНМА ім. М. Лисенка, з 2007 року – на посаді доцента. Є автором робочих навчальних програм підготовки бакалавра та магістра навчальної дисципліни «Спеціальний інструмент: бандура» та співавтором програми «Клас ансамблю».

У творчому доробку – симфонічна, камерна інструментальна та вокально-інструментальна музика, хорові твори, музика для дітей, численні переклади та аранжування – понад 800 творів. Є автором навчально-методичних посібників: «Етюди для бандури на різні види техніки» (2004), «Українські колядки для ансамблів бандуристів» (2006), «Юним бандуристам» (2006), «Україно, моя Україно» (2017), «Музика для бандури» (2019); Хрестоматія «Сонати Д. Чімарози у перекладенні для бандури» (у співавторстві з Гриб О.). Видала понад сорок репертуарних збірників, серед яких – авторські твори для бандури, фортепіано, скрипки, цимбалів, струнного квартету, музика для бандури Юрія Олійника (8 видань) та переклади творів українських та зарубіжних класиків.

Як виконавець і композитор брала участь у численних міжнародних фестивалях, днях української культури та гастролювала з сольними концертами у Польщі, В’єтнамі, Японії, Кубі, Аргентині, США, Канаді, Франції, Італії, Іспанії, Хорватії, Філіппінах та ін., співпрацювала з відомими виконавцями та диригентами. Здійснила записи до 12-ти аудіо альбомів та компакт-дисків. Її музика постійно виконується в Україні, а також у різних країнах світу, використовується для озвучення документальних фільмів, театральних вистав, програм радіо і телебачення.

Як музично-громадська діячка О. Герасименко є автором ідей, сценаріїв, режисером та організатором десятків музично-просвітницьких заходів, концертів у Львівській філармонії, Палаці мистецтв, у стінах ЛНМА ім. Лисенка, інших навчальних закладах та концертних організаціях. Систематично бере участь у конференціях, семінарах, міжнародних творчих проектах, у програмах радіо і телебачення, працює у журі різних конкурсів та фестивалів.

Серед числа випускників та студентів Оксани Герасименко значна кількість лауреатів та дипломантів міжнародних та Всеукраїнських конкурсів, заслужених артистів України.


НІКОЛЕНКО Олена Іванівна (06.02.1977 р. нар.) – бандуристка, лауреат всеукраїнських і міжнародних конкурсів, заслужена артистка України, кандидат мистецтвознавства, доцент, член Національної спілки кобзарів України. Закінчила Львівську середню спеціальну школу-інтернат ім. С. Крушельницької (1996), Львівську національну музичну академію (2001) та асистентуру-стажування (2004) у класі народної артистки України, професора Людмили Посікіри.

З 1998 року – диригент Народної капели бандуристок «Ягілка» Центру дитячої та юнацької творчості Залізничного р‑ну Львова. Водночас від 2000 р. – учасниця квартету бандуристок «Львів’янки». З 2004 р. – працює солісткою Львівської національної філармонії у складі квартету «Львів’янки». Цей колектив бере активну участь у різноманітних мистецьких проектах, науково-практичних конференціях, а також у численних фестивалях різних рівнів. Із «Львів’янками» О. Ніколенко з успіхом концертує на Львівщині, здійснює гастрольні тури багатьма регіонами України, а також за її межами (Польща, Німеччина, Угорщина, Чехія, Болгарія, Австрія, Бельгія, Фінляндія). У складі квартету О. Ніколенко здійснила запис аудіоальбому «Калино, покровителько любові» (2001), компакт-дисків «Львів’янки» (2004), «Скарби душі» (2006), «Amabile» (2010), «Казкове Різдво» (2016), «Медитація у храмі» (2018). Репертуар квартету містить переклади українських і зарубіжних композиторів – Й. С. Баха, А. Вівальді, В. А. Моцарта, Д. Бортнянського, М. Березовського, А. Веделя, Ф. Шуберта, М. Лисенка, А. Кос-Анатольського, М. Скорика, оригінальні твори О. Герасименко, В. Власова, а також популярну музику та обробки народних пісень.

З 2005 р. працює на посаді викладача кафедри народних інструментів ЛНМА ім. М. Лисенка.

У 2011 р. році О. Ніколенко отримала ступінь кандидата мистецтвознавства (тема дисертації «Оригінальна інструментальна бандурна творчість в аспекті жанрово-стильової еволюції»).

У 2019 р. було присвоєне почесне звання «заслужена артистка України», а у 2020 р. − вчене звання доцента.

Член журі всеукраїнських та обласних конкурсів і фестивалів.

О.Ніколенко є автором 12 наукових публікацій, рецензій до навчальних посібників і репертуарних збірників для бандури, перекладів світової та української класики, аранжувань для бандури соло та ансамблів бандуристів.

Серед учнів є лауреати Всеукраїнських і міжнародних конкурсів.


КУЖЕЛЄВ Дмитро Олександрович (19.09.1949 р.). Почесний професор кафедри народних інструментів по класу баяна, акордеона.

З 1964 р. по 1968 р. навчався у Львівському державному музичному училищі імені С.П. Людкевича (клас баяна А.Батршина).

З 1968 р. по 1973 р. навчався у Львівській державній консерваторії імені М.В. Лисенка (клас баяна проф. М.Д. Оберюхтіна), а з 1970 року займався на історико-теоретичному факультеті, який закінчив у 1975 році.

З 1974 року – викладач теоретичних дисциплін у Тернопільському музичному училищі імені С. Крушельницької.

У 1977 р. – старший викладач по класу баяна на кафедрі народних інструментів у Львівській державній консерваторії імені М.В. Лисенка.

У 2002 році захистив кандидатську дисертацію на тему «Художні тенденції розвитку академічного баянного виконавства у другій половині ХХ століття».

З 2004 року доцент кафедри народних інструментів.

У 2018 році обраний вченою радою Львівської національної музичної академії імені М.В. Лисенка професором кафедри народних інструментів.

Автор навчального посібника «Баянна творчість українських композиторів», навчальних програм, багатьох статей з теорії та історії баянного виконавства. Виховав низку лауреатів міжнародних та Всеукраїнських конкурсів.


 

ГУРАН Богдан Йосипович (20.02.1948 р.). Заслужений артист України, доцент кафедри оркестрового диригування, доцент кафедри народних інструментів.

У 1972 році закінчив львівську державну консерваторію ім. М.В. Лисенка по класу баяна. В цьому ж році розпочав роботу у Львівській обласній філармонії на посаді соліста, концермейтера. З 1973 по 1985 рік працював в ансамблі пісні та танцю Прикарпатського військового округу як диригент, керівник оркестру. 1985-1994 роки – викладач Львівського музично-педагогічного училища ім. Ф. Колесси по класу баяна, акордеона. 1991-2001 роки – диригент, художній керівник Галицького духового оркестру. З 1994 року по даний час – доцент ЛНМА ім. М.В. Лисенка.

Концертино-виконавська, науково-педагогічна діяльність – основні види роботи Гурана Б.Й. Не менш головна частина роботи – творча діяльність. Її складова – написання обробок вокальних, хорових, інструментальних творів, партитур для різних оркестрів, ансамблів. Аранжування, інструментування творів вітчизняної, світової класичної, народно-пісенної та танцювальної музики, джазу. 1994-2017 роки – керівник духового оркестру ЛНМА ім. М.В. Лисенка.

На кафедрі оркестрового диригування веде лекції навчальних дисциплін «Інструментування» «Інструментування та перекладення», на кафедрі народних інструментів дисципліни зі спеціального інструменту «Баян, акордеон».

Серед студентів та випускників класу Гурана Б.Й є лауреати Всеукраїнських та міжнародних конкурсів.


ОЛЕКСІВ Ярослав Володимирович (09.01.1984 р.) – лауреат Всеукраїнських та міжнародних конкурсів, кандидат мистецтвознавства, доцент кафедр народних інструментів та оркестрового диригування, художній керівник та диригент оркестру українських народних інструментів, декан факультету музикознавства, композиції, вокалу та диригування, баяніст, композитор.

Роки навчання:

  • 1993-1999 р. Львівська державна музична школа №11 (клас баяна Коритовського А. Я.)

  • 1999-2003 р. Львівське державне музичне училище імені С. П. Людкевича (клас баяна та диригування Сороки Н.С.);

  • 2003-2008 р. Львівська національна музична академія імені М. В. Лисенка (клас Ковальчука Я.М., Карася С.О.);

  • 2008-2011 р. аспірантура при Львівській національній музичній академії імені М. В. Лисенка (клас Карася С.О.);

  • 2011-2014 р. Львівська національна музична академія імені М. В. Лисенка (клас композиції Скорика М.М.).

З 2008 року:

  • викладач кафедри народних інструментів та оркестрового диригування ЛНМА імені М. В. Лисенка;

  • викладач по класу баяна та акордеона відділу народних інструментів Львівської середньої спеціалізованої музичної школи-інтернат імені С. Крушельницької;

  • викладач відділу народних інструментів Львівської державної дитячої музичної школи №1 імені А. Кос-Анатольського.

У 2011 році отримав ступінь кандидата мистецтвознавства (тема дисертації «Рецепція жанрів сюїти і партити в українській баянній музиці другої половини XX ст»).

З 2016 року Відповідальний секретар Приймальної комісії ЛНМА імені М. В. Лисенка.

З 2018 р. декан факультету музикознавства, композиції, вокалу та диригування ЛНМА імені М. В. Лисенка.

Олексів Я. В. очолював журі та брав участь в організації ряду міжнародних та національних конкурсів, виступав у багатьох міжнародних фестивалях та наукових конференціях, проводив лекції, майстер-класи, здійснив записи трьох авторських компакт-дисків (2011, 2017, 2018). Є лауреатом 11-ти Всеукраїнських та міжнародних конкурсів (2001-2012 р.).

Ярослав Олексів — автор творів для баяна/акордеона, бандури, фортепіано, симфонічного, камерного, народного оркестрів, 20 наукових праць, опублікованих в українських та зарубіжних наукових виданнях, методичних посібників, понад 200 аранжувань, транскрипцій та перекладень для різних інструментів та оркестрів.

Студенти та учні класу Ярослава Олексіва є лауреатами Всеукраїнських і міжнародних конкурсів. Творчій та професійній праці Ярослава Олексіва притаманна багатовекторність. Найяскравіше виявляються концертно-виконавський, науково-методичний та педагогічний напрямки роботи на тлі організаторської, керівної, музично-громадської діяльності.


КОРЧИНСЬКА Божена Мирославівна (09.07.1976 р.) – кандидат мистецтвознавства, лауреат міжнародних конкурсів, виконавець-віртуоз на поздовжній флейті, креатор і популяризатор нової манери гри на українській хроматичній сопілці, ініціатор та співавтор нової моделі сопілки, інтерпретатор і дослідник музики XVII-XVIII століття, перекладач, стипендіатка програми Міністра культури і національної спадщини Польщі « Gaude Polonia» (2014 р)., учасник українських та міжнародних фестивалів, концертів, організатор мистецьких проектів і засновник громадської організації « Академія Давньої Музики Леополіс», член експертної ради Українського культурного фонду (2021). Одна із віртуозних виконавців на поздовжніх флейтах.

Артистка співпрацює з майстрами над оптимізацією конструкції інструмента, а також розширює репертуар і відкриває нові можливості інструмента. Є організатором Відкритого конкурсу сопілкарів та блокфлейтистів ім. І.Скляра та Є.Бобровникова (2000). Співпрацює із численними ансамблями та солістами. Випускниця Львівської Національної Музичної академії ім.М.Лисенка у класі М. Корчинського, а також Київської Національної Музичної Академії ім.П.Чайковського на кафедрі Давньої Музики у класі проф. С. Кудряшова та проф. С. Шабалтіної.

Є лауреаткою Міжнародного конкурсу виконавців на народних інструментах ім.Г.Хоткевича (Харків,1998р.,1премія). Б. Корчинська провадить клас сопілки у Львівській Національній Музичній Академії ім. М.В. Лисенка. Божена Корчинська присвячує свою діяльність утвердженню української хроматичної сопілки в якості мистецького, концертного інструмента. У 2017році – захистила дисертацію, присвячену історії цього інструмента на тему “Витоки і становлення професійної сопілкової культури в просторі українського інструменталізму”.

Член журі Всеукраїнських конкурсів.


КУРАЧ Юрій Ярославович (05.02.1981 р) – лауреат Всеукраїнських та міжнародних конкурсів, старший викладач кафедри народних інструментів (гітара).

Роки навчання:

  • 1996-2000 р. – Львівське державне музичне училище імені С.П. Людкевича (клас гітари Сидоренко В.Л.);
  • 2000-2005 р. Львівську національну музичну академію імені М.В. Лисенка (клас доцента Сидоренко В.Л.);
  • 2005-2008 р. – асистентуру-стажування при Львівській національній музичній академії імені М.В.Лисенка (клас доцента Сидоренко В.Л.).

Під час навчання розпочав активну концертну діяльність, виступаючи в Україні та за її межами.

З 2003 року виступає солістом у гітарному ансамблі «Акустичний проект три гітари» у складі: Курача Ю.Я., Войтовича В.В., та Сопіги А.П.

Після закінчення навчання у академії працював в ОАЕ у складі дуету гітаристів та інших малих ансамблях.

З 2013 року – старший викладач кафедри народних інструментів ЛНМА імені М.В. Лисенка;

З 2013 року – викладач по класу гітари Оброшинської державної дитячої музичної школи; викладач по класу гітари Львівської державної дитячої музичної школи імені А.Кос-Анатольського.

Курач Юрій – учасник різноманітних гітарних фестивалів і форумів, член журі міжнародних і національних конкурсів.

Студенти та учні класу Юрія Курача є лауреатами Всеукраїнських та міжнародних конкурсів.

Курач Юрій належить до когорти музикантів, які наполегливо працюють над вдосконаленням своєї майстерності, постійно розширює межі своєї професійної діяльності. Член журі Всеукраїнських конкурсів.


ПАЗЮК Олег Богданович (28.09.1991 р.) – виконавець на цимбалах.

Навчався у Івано-Франківському державному музичному училищі ім. Д. Січинського по класу цимбалів. Закінчив з відзнакою (2007-2011р.).

У 2011 році поступає у ЛНМА ім. М.В. Лисенка у клас професора Барана Т.М. У 2019 р. Пазюк О. закінчує навчання у Львівській державній музичній академії ім.. М.В. Лисенка, де і залишається на посаді старшого викладача по класу «Цимбалів» кафедри народних інструментів. За роки творчої діяльності Пазюк Олег є лауреатом міжнародних та Всеукраїнських конкурсів («Провесінь», «Арт-Домінанта», «Fortissimo», «Волинська Гуковиця»).


Наталія СвободаСВОБОДА Наталія Борисівна (01.02.1945 р.) – оперна співачка (мецо-сопрано), заслужена артистка України, доцент (2003). Навчалася у Житомирському музичному училищі ім. В.В.Косенка (диригентсько-хоровий відділ) та Рівненському педагогічному інституті. У 1975р. закінчила Львівську державну консерваторію (клас доц. В.Підоріни). 3 1972 р. до 2008 р. – солістка Львівського театру опери та балету ім. С.Крушельницької.

За час роботи в театрі виконала понад 40 різноманітних партій мецо-сопранового репертуару. Серед них: Любаша («Царева наречена» М.Римського-Корсакова), Марфа («Хованщина» М.Мусоргського), Кармен («Кармен» Ж.Бізе), Амнеріс («Аїда» Дж.Верді), Азучена («Трубадур» Дж.Верді), Еболі («Дон Карлос» Дж.Верді), Маддалена («Ріголетто» Дж.Верді), Лаура («Джоконда» А.Понк’єллі), Одарка («Запорожець за Дунаєм» С.Гулака-Артемовського), Ядвіга, Чеснікова («Страшний двір» С.Монюшка), Кончаківна («Князь Ігор» О.Бородіна), Поліна («Пікова дама» П.Чайковського), Солоха («Різдвяна ніч» М.Лисенка), Йохаведда («Мойсей» М.Скорика) та ін.

Неодноразово брала участь у міжнародних фестивалях оперного мистецтва в Польщі (Варшава, Катовіце, Бидгощ) та міжнародних фестивалях «Віртуози».

У 1993–2002 рр. гастролювала з партіями: Азучени в прем’єрі опери «Трубадур» (м. Битом, Польща), Амнеріс в опері «Аїда» Дж.Верді у містах Італії (Рим, Неаполь, Сан-Ремо, Помпея, Генуя, о. Сицилія), в Німеччині, Австрії (Берлін, Штутгарт, Мангейм, Інсбрук та ін.).

3 концертними програмами виступала в Естонії, Росії, Угорщині, Чехії, Польщі. Мала численну кількість концертів на українському радіо і телебаченні.

Записаний компакт-диск та аудіокасета опери «Мойсей» М.Скорика. Має ряд фондових записів на радіо, телебаченні та студії «Укртелефільм».

З 1988 року – викладач кафедри академічного співу, з 2000 – кафедри народних інструментів, з 2003 р. – доцент ЛНМА імені М.В. Лисенка.


 

СІТАРСЬКА Наталія Богданівна (07.11.1991 р.) – українська співачка (сопрано), лауреат Всеукраїнських та міжнародних конкурсів, а також  переможцем особливої премії «Кращий співак стилю бельканто» міжнародного конкурсу оперних співаків ім. Яна Кіпури. Фіналісткою світового конкурсу оперних співаків «Competizione dell`Opera», який відбувся у 2017 році в місті Лінц (Австрія)

Нагороджена «ювілейним Орденом ІІ ступеня» митрополитом Київським та всієї України Епіфанієм.

Запрошена як «Зірка» для відкриття «Українського Балу» у Відні.

Представник культури на «Тижні української культури» у віденській штаб-квартирі ООН.

Засновниця платформи для молодих оперних співаків «Coloratura Opera Lab».

Як запрошена співачка, виступала на найкращих європейських сценах, дебютувала як оперна виконавиця в стилі італійського бельканто у партії Адіни в опері «Любовний напій» Г. Доніцетті, на літньому фестивалі «Lirica in Circolo» у місті Крема, Італія.

Брала участь в прем’єрній постановці Г.Ф. Генделя «Альчіна» в партії Моргани на сцені Національної опери міста Стара Загора (Болгарія). Виконувала партію Мінерви в опереті «Орфей в пеклі» Ж. Оффенбаха в Державній Опері міста Батхаль (Австрія)

Влітку 2016-го Наталя була солісткою літньої академії Віденської філармонії у постановці опери В.А. Моцарта «Так чинять усі», де відбувся її дебют у партії Деспіни на сценах віденського «Концертхаус», «Музікферайн» у Граці, «Брукнерхаус» в Лінці та «Одеон театру» в місті Зальцбург (Австрія).

Поруч із виступами на сценах оперних театрів Австрії, Німеччини, Італії, Болгарії. Наталія Сітарська дає багато сольних концертів, співпрацюючи із різними оркестрами на різноманітних концертних майданчиках Європи. Найбільшим із них був її власний проект «Перевтілення» на сцені Львівської Національної філармонії (Україна), де вона виступила не тільки як солістка, а також як режисер-постановник, ініціатор та директор проекту.

Отримала ступінь «Магістра» у Віденському університеті музики та мистецтв за напрямом «Опера».

Отримала ступінь «Магістра» у ЛНМА ім. М.В. Лисенка, за напрямом «Народні інструменти». Клас професорки, народної артистки України Людмили Посікіри.

Викладач вокалу в бандуристів на кафедрі народних інструментів.


СОЗАНСЬКА Оляна-Квітослава Олегівна (27.02.1996 р.) – бандуристка, співачка (сопрано), лауреат всеукраїнських та міжнародних конкурсів, викладач вокалу та аспірантка ЛНМА імені Миколи Лисенка, викладач бандури у ЛССМШІ імені Соломії Крушельницької.

Випускниця народного та вокального відділів ЛССМШІ імені Соломії Крушельницької (класи заслуженого артиста України О. Созанського та народного артиста України О. Сидора). Отримала ступінь магістра у ЛНМА імені Миколи Лисенка у 2019 році за двома напрямами: бандура (клас професора Л. Посікіри) та академічний вокал (клас народної артистки України Л. Качали).

У 2017 році була запрошеною інструкторкою бандури та керівницею жіночого вокального ансамблю на Міжнародному курс гри на бандурі «Кобзарська Січ» (Емлентон, Пенсильванія, США).

У своїй творчій діяльності Квітослава поєднує сольні виступи, участь у камерно-вокальних та оперних постановках. Неодноразово виступала на сценах в Україні, Польщі, Бельгії, Франції, Швейцарії та США, а також співпрацювала з різними оркестрами, як от INSO-Львів та Молодіжний оркестр України під батутою Оксани Линів у проєктах LvivMozArt та «Ковчег Україна : Музика» (2020).

У 2017 році дебютувала на сцені Львівської Національної Опери у партії Барбаріни з опери В.А. Моцарта “Весілля Фігаро”. Опісля виступала у партіях Панночки з опери М. Лисенка «Ноктюрн» та Лізетти з опери Д. Чімароза «Таємний шлюб».

Окрім цього Квітослава займається організацією мистецьких подій, зокрема є відповідальним секретарем Конкурсу молодих вокалістів імені Василя Сліпака та координаторкою платформи для молодих оперних співаків Coloratura Opera Lab.

Викладач вокалу в бандуристів на кафедрі народних інструментів.


СОПІГА Антон Павлович (29.01.1983 р.) – гітарист-композитор. Здобув освіту в Хмельницькому державному музичному училищі ім. В.І. Заремби. Продовжив навчання в ЛНМА ім. М.В. Лисенка (клас доцента Сидоренко В.Л.). Пройшов стажування у Музичному коледжі Сантандер (Іспанія).

Лауреат міжнародних та всеукраїнських конкурсів. Соліст у складі міжнародних колективів, ансамблів, оркестрів. Приймав участь у багатьох міжнародних фестивалях: Польща, Німеччина, Голландія, Іспанія, ОАЕ.

Сесійний музикант на звукових студіях України.

Співпрацював з відомими світовими та українськими інструменталістами, вокалістами, діджеями.

Вперше виконав твори М. Скорика та М. Вербицького для гітари.

Навчався в аспірантурі ЛНМА ім. М.В. Лисенка.

З 2015 року – учасник музичного тріо «Променад», у складі якого є Назарій Пилатюк (скрипка), Петро Довгань (фортепіано), Антон Сопіга (гітара). Колектив активно гастролює і бере участь у багатьох фестивалях. Виступають з сольними концертами у філармоніях Києва, Львова, Івано-Франківська, Тернополя, Рівного, Вінниці, Хмельницького, Чернівців, Дніпра, Херсона, Одеси, Житомира та інших. Формат концертів передбачає залучення камерних оркестрів. В репертуарі тріо, окрім шедеврів світової музики, є і авторські композиції. Зокрема твори Антона Сопіги: «Променад», «Сон», «Lágrima», «Пробудження», «Una vez en Leopolis» та інші.

В період з 2018-2019 рік А. Сопіга був солістом оркестру InsoLviv.

2008-2016 рр. – тісно співпрацює зі скрипалем Василем Заціхою (Україна-Швейцарія).

2003-2015 рр. – учасник музичного колективу «Три гітари» (Ю. Курач, В. Войтович, А. Сопіга).

2006-2009 рр. – гітарист оркестру «Галицькі сурми».

Автор перекладів та обробок для гітари.

З жовтня 2020 року – старший викладач ЛНМА ім. М.В. Лисенка.