Повернутись до усіх Новин

Перша Міжнародна конференція на пошану Тетяни Лаголи-Баб’як.

26 листопада 2022 року відбулася Перша Міжнародна науково-практична конференція кафедри концертмейстерства на пошану видатної української піаністки-концертмейстерки, заслуженої артистки України Тетяни Лаголи-Баб’як.

Конференція складалася з двох секцій. Перша секція була присвячена життєвому, педагогічному та творчому шляху Тетяни Ярославівни Лаголи, яка після закінчення Львівської консерваторії у 1953 залишилася працювати у її стінах, а 1983–92 рр. – була зав.кафедри концертмейстерства.

Конференцію відкрила зав.кафедри концертмейстерства, заслужена артистка України, професор Ярослава Матюха, яка налаштувала всіх учасників на плідну роботу і позитивну атмосферу. Професор Марія Макара та доцент Зеновія Жмуркевич які були студентами Тетяни Лаголи, окреслили основні віхи життя свого педагога та поділилися своїми спогадами.

Доцент кафедри Оксана Басса представила доповідь про творчу співпрацю Тетяни Лаголи з тріо сестер Байко та Марією Байко у контексті розвитку українського музичного мистецтва ХХ ст. А доцент кафедри Марія
Липецька представила роки роботи Тетяни Лаголи у «Дударику» у світлинах, афішах та відеоматеріалах.

Особливою теплотою були овіяні виступи запрошених доповідачів.Виступила з привітальним словом до учасників конференції донька Тетяни Лаголи, Оксана Клімова, яка надала доступ до унікального архіву своєї мами, завдяки чому стало можливим висвітлення багатьох матеріалів.

Любов Дердзяк, викладач фортепіано та концертмейстер Львівської Хорової школи «Дударик» імені Миколи Кацала, розповіла про роки проведені в люблячій творчій атмосфері разом з Тетятою Лаголою. Варто зазначити, що Тетяна Лагола пропрацювала концертмейстером та викладачем в «Дударику» понад 45 років.

Оксана Бень, викладач та концертмейстер КЗ ЛОР Львівського музичного фахового коледжу ім. С. П. Людкевича поділилася спогадами свого батька заслуженого працівника культури України, доцента кафедри музичного мистецтва: хорове диригування ЛНУ ім. І.Франка Зіновія Демцюха про незабутні роки творчої співпраці з Тетяною Лаголою. Їх поєднувала творча співпраця з чоловічим квартетом та в хоровому колективі «Гаудеамус».

Друга секція була присвячена різнобічним питанням роботи концертмейстера. Викладач кафедри професор Лідія Ніколаєва, представила доповідь про драматургічні моделі вокально-фортепіанних дуетів. А старший викладач кафедри Олена Ксьондзик звернула увагу на психологічні аспекти у роботі концертмейстера у своїй доповіді про мотиваційне середовище навчання студентів концертмейстерській майстерності як чинник їх сценічної стресостійкості.

До конференції долучилися і доповідачі з Польщі та Австрії Ірина Ніколаєва, Ольга Білас та Роман Марченко, які працюють піаністами-корепетиторами у Відні, Варшаві, Щеціні та поділилися своїм досвідом роботи в оперних театрах (Opera na Zamku w Szczecinie, Warszawska Opera Kameralna WOK, Opera Śląska). А Тетяна Боднар, вчитель класу фортепіано, концертмейстер Zespół Szkół Muzycznych im. Michała Spisaka w Dąbrowie Górniczej розповіла про розвиток навички читки з листа і представила посібник для вдосконалення цього вміння.

До конференції радо долучилися студенти, які під керівництвом своїх викладачів підготували тематичні доповіді і цікаві презентації: Вікторія Ан, Юлія Сасюк, Марта Стецько, Ярина Нижникевич, Вікторія Перегіняк, Ірина Яловська, Софія Латик, Соломія Лучкевич, Вероніка Кухар-Бовсуновська, Олександра Салтикова, Вероніка Сапуга, Власта Сав’юк, Роман Шутко.

Конференція була проведена на високому професійному рівні, про що засвідчив науковий рівень її учасників, з цікавими презентаціями, світлинами афіш концертів, фото Тетяни Лаголи з родиною та з багатьма відомими митцями, з якими вона концертувала, а також учасники могли послухати унікальні аудіо та відео записи з концертів, де грала Тетяна Лагола. В такий нелегкий воєнний час ця конференція внесла і свій вагомий вклад в розвиток української науки та культури.

Додати коментар