Оперна студія імені Героя України Василя Сліпака

Оперна студія імені Героя України Василя Сліпака.
Головний диригент – Заслужений артист України Юрій Бервецький

Хормейстер – Заслужений артист України Мар’ян Телішевський
Директор – Заслужений працівник культури України Михайло Заборський

Серед численних яскравих сторінок творчого життя Львівської національної музичної академії імені М. В. Лисенка є оперна студія імені Героя України Василя Сліпака, діяльність якої завжди була сповненою яскравими подіями, видатними іменами та сміливими новаторськими проектами.

Оперна студія розпочала свою історію з 1921 р. у Львівському музичному інституті А. Нєментовської як “оперна школа”, з 1922 р. продовжила свою роботу при консерваторії Польського музичного товариства як оперна студія. Відродившись у Львівській державній консерваторії ім. М. В. Лисенка у 1959 р., вона стала фундаментальною базою виконавської практики для студентів вокального факультету, та факультетів симфонічного та хорового диригування. До складу оперної студії входять симфонічний оркестр та хоровий колектив.

Першою знаменною подією в історії класу оперної підготовки стала постановка опери М. В. Лисенка “Ноктюрн” під орудою М. Колесси (1937, Вищий музичний інститут ім. М. В. Лисенка), яка з цього часу увійшла в незмінний репертуар оперної студії. Першим її директором став  Р. Романовський, незмінно очолюючи цей потужний мистецький колектив упродовж близько тридцяти років (1939-1958, Львівська державна консерваторія ім. М. В. Лисенка).

Завдяки блискучому таланту організатора і для осягнення студентами вокальної та сценічної майстерності, Р. Романовський поступово створив для оперної студії справді потужний мистецький репертуар, що складався з десятків кращих українських та європейських опер М. Лисенка, С. Гулака-Артемовського, М. Вериківського, П. Ніщинського, Г. Майбороди, В. А. Моцарта, Д. Чімарози, Дж. Верді, Дж. Пуччіні, Ж. Бізе, та ін. Упродовж свого більш ніж півстолітнього існування репертуар оперної студії постійно збагачувався новими сучасними і забутими історією творами.

Серед вихованців оперної студії за роки її існування вийшло багато блискучих талановитих виконавців, які стали окрасою і гордістю провідних оперних театрів не лише Львова, але й європейських оперних театрів. Серед них – В. Чайка, Р. Вітошинський, О. Врабель, Т. Дідик, А. Липник, В. Лужецький, О. Чепурний, І. Кушплер, О. Теліга, Г. Довженко, О. Громиш, Ю. Заставний, Н. Свобода, Н. Дацько, С. П’ятничко, В. Сліпак та багато ін. Демонструючи прекрасну оперну школу, музикальність і фахову сценічну гру, вони створюють музично глибокі і переконливі образи своїх персонажів.

У 1990-х роках репертуар оперної студії збагачується творами провідних галицьких оперних композиторів – “Купало” А. Вахнянина (квітень, 1990; відновлена редакція – грудень, 2002) та “Роксолана” Д. Січинського (грудень, 1993), які довгі роки були несправедливо забутими. Музичні критики в один голос відзначали справді високий професійний рівень солістів – студентів вокального факультету, симфонічного оркестру та хору оперної студії, майстерність хореографії. У постановці цих вистав були задіяні кращі мистецькі сили Львова, серед яких – лауреати Національної премії ім. Т. Г. Шевченка композитор, народний артист України М. Скорик (музична редакція та оркестровка), народний артист України Ф. Стригун (режисура), народні художники України М. Кипріан та Т. Риндзак (художнє оформлення). Літературне опрацювання лібрето здійснив Б. Стельмах, диригував заслужений діяч мистецтв України О. Грицак.

Однією з останніх знаменних подій у житті творчого колективу оперної студії стала постановка великої історико-романтичної опери С. Людкевича “Довбуш”. (квітень, 2009). ЇЇ постановку було здійснено повним складом  колективу оперної студії та студентів вокального факультету (диригент-постановник та автор музичної редакції – І. Юзюк, режисер-постановник – Г. Воловецька, художник-постановник – Т. Риндзак, хормейстер – М. Телішевський, балетмейстер О. Бобків). Водночас постановка цього монументального твору була приурочена до святкування 50-річного ювілею заснування оперної студії Львівської національної музичної академії імені М. В. Лисенка.

Вистави оперної студії Львівської національної музичної академії ім. М. В. Лисенка незмінно входять в склад репертуарних проспектів Львівської опери. За останні лише 10 років колектив оперної студії з успіхом і високою професійною майстерністю представив на сцені Оперного театру понад 80 вистав з свого репертуару (опери М. Лисенка, П. Ніщинського, Д. Чімарози, В-А. Моцарта, Г. Доніцетті, Ж. Бізе, Ж. Оффенбаха та ін.).

Проте репертуар виступів студії не обмежується лише оперними постановками. Володіючи справді широким репертуаром з хорової музики, колектив провадить величезну концертну діяльність в Україні та за її межами, виконуючи за участю солістів, хору та оркестру оперні уривки, хорові кантати, окремі духовні твори і авторські хорові пісні українських та зарубіжних композиторів.

Оперна студія володіє професійно обладнаним репетиційним залом, окремими аудиторіями для проведення занять з оперної підготовки, костюмерною, а також власною бібліотекою клавірів та партитур з поголосниками.