Повернутись до усіх Новин

Х Міжнародна наукова конференція „Moniuszko in memoriam”.

20-21 травня відбулась в Музичній Академії їм. Я. І. Падеревського в Познані Х Міжнародна наукова конференція „Moniuszko in memoriam”. Багато років її постійною учасницею є професор ЛНМА ім. М. Лисенка Любов Кияновська. Цього року вона виступила з доповіддю «Польська школа композиторів Поділля в українській музиці» – з темою, яка виявилась неймовірно актуальною в трагічному часі нашої війни проти рашизму і надзвичайної солідарності польського народу з Україною. Сердечність і всебічна підтримка помічалась на кожному кроці: в жовто-блакитних кольорах не лише на прапорах, але й на значках багатьох учасників конференції, на плакатах українською мовою, на шаликах і стрічках… Всім болить Україна, всі намагаються допомогти, чим можуть, у багатьох колег чи їх родичів живуть українські жінки з дітьми. Особливо зворушив концерт, який традиційно організовує кафедра вокалістики до кожної конференції.

Цьогоріч один з артистів – відомий оперний і камерний співак, професор Музичної академії ім. Гражини і Кейстута Бацевичів у Лодзі Зємовіт Войтчак – включив до своєї програми українські народні пісні і солоспіви Миколи Лисенка. Свій виступ він супроводив розлогим коментарем про те, яким художнім відкриттям стала для нього вокальна спадщина Лисенка, наскільки різноманітні і талановиті ці пісні, а також подякував професорці Любові Кияновській за допомогу в отриманні нот і контакт до Павла Гуньки.

Душею і незмінною організаторкою усіх конференцій і концертів „Moniuszko in memoria” є завідувачка кафедри вокалістики професор Гражина Фліцінська-Памфіл. З львівськими колегами-музикантами її пов’язує давня приязнь і наукові контакти. Зокрема нещодавно вона брала участь у ювілейній конференції, присвяченій 180-річчю від дня народження Миколи Лисенка, яку проводила наша Академія. Такі активні наукові і творчі контакти особливо важливі в час, коли ми утверджуємо свої мистецькі здобутки у світовому просторі.

Додати коментар