Повернутись до усіх Новин

Ректор УВУ в Мюнхені проф. Марія О. Пришляк – Doctor Honoris Causa нашої Академії

Рішенням Вченої Ради ЛНМА імені М.В. Лисенка від 16 лютого 2023 р. ректору Українського Вільного Університету (Ukrainische Freie Universität) в Мюнхені проф. др. Марії О. Пришляк було присвоєне звання Doctor Honoris Causa Львівської Національної музичної академії ім. М.В. Лисенка. 

Професор Марія Пришляк всебічно сприяє плідним творчим і науковим контактам Українського Вільного Університету і Львівської музичної академії. Зокрема в листопаді минулого року у Мюнхені з великим успіхом відбувся коопераційний проєкт “Музика для життя” / “Bridge of Hope” за участі Камерного оркестру «Академія» Львівської національної музичної академії імені М. В. Лисенка під орудою ректора академіка проф. Ігоря Пилатюка. 

Проф. М. Пришляк як керівник УВУ взяла активну участь в реалізації цього амбітного проєкту, спрямованого на підтримку української боротьби проти російської агресії. Продовжуючи славні традиції легендарних ректорів УВУ – Олександра Колесси, Івана Горбачевського, Дмитра Антоновича та інших – сучасна керівниця унікального українського університету в Німеччині докладає всіх зусиль для якнайширшої репрезентації наших наукових і мистецьких надбань у світовому просторі.

Біографічна довідка: Марія О. Пришляк – ректор Українського Вільного Університету з січня 2016 року. До того чотири роки була деканом факультету державних та економічних наук і професором УВУ. Докторат з історії та політичної філософії здобула в Колумбійському університеті (Нью Йорк). Автор монографії про конституціалізм у польсько-литовській Речі Посполитій, а також редактор двотомного підручника з дипломатії. Викладала в дипломатичному інституті Державного департаменту США. Має понад 30 років досвіду праці в галузі освіти, адміністрації інституцій вищої освіти та міжнародного розвитку, 22 роки працювала в Джорджтавнському університеті (Вашинґтон) як директор східноєвропейських і євроазійських програм освіти та розвитку, а також як професорський викладач (professorial lecturer). Створила, розробила і провадила стипендіальну програму Джорджтавну для лідерів, науковців і молодих професіоналів зі Східної Європи з метою підтримки розвитку цих країн. Сума стипендіального фонду переросла 35 мільйонів доларів. Фонди були призначені Американським Конґресом. 

За заслуги в розвитку освіти та підготовці кадрів нових лідерів, уряди трьох держав Східної Европи (Польща, Румунія, Албанія) і два міністерства освіти (Польща і Румунія) відзначили доктора Марію О. Пришляк високими нагородами. Вона, зокрема, є лицарем ордена Polonia Restitutа. Національний Банк Польщі нагородив професора М. Пришляк медаллю за підвищення кваліфікацій їхніх визначних експертів з монетарної політики і контролю ризиків. Професор Марія О. Пришляк працювала як проректор, а згодом як президент Університету імені Ришарда Лазарського у Варшаві. Була членом комісії Фулбрайта в Польщі, а також членом комісії професорів (на прохання Міністерства науки та вищої освіти Польщі), яка готувала стандарти освіти для публічних адміністрацій. На ранньому етапі своєї науково-педагогічної діяльности Марія О. Пришляк працювала як завідуючий редактор провідного журналу в справах світових комуністичних рухів “Problems of Communism (Washington DC)”.

Додати коментар