Повернутись до усіх Новин

«Різдвяний музичний дарунок» традиція поколінь

Музика, не згадуючи ні про що, може сказати про все»
Ілля Еренбург

Концерт «Різдвяний музичний дарунок» у виконанні Камерного оркестру «Академія» є традиційною, але завжди особливою подією Львівської національної філармонії імені Мирослава Скорика. Вже 27 років поспіль незмінним залишаються час і місце проведення цих святкових вечорів напередодні Різдвяних Свят, які львів’яни вшановують разом з усім римо-католицьким світом.

Протягом багатьох років незмінний керівник і концертмейстер Камерного оркестру «Академія» Артур Микитка сказав про концепцію концерту так: «Наша концертна програма – святковий подарунок для кожного за його смаком».

Програма концерту кожного року дивує чарівними творами, які охоплюють великий репертуар. Це твори різних жанрів і стилів – від бароко до сьогодення.

Вечір «Різдвяного музичного дарунку» розпочала «Тиха Ніч» в обробці Мирослава Скорика – твір, який став справжнім звичаєм для цього музичного свята. Композиція уводить слухачів в стан душевного спокою та затишку.

У концерті пласт барокової музики представили Симфонія HWN 56Г.Ф. Генделя і Концерт для оркестру RV 120 А. Вівальді. Але справжніми титанами барокової музики прозвучали «Чакона» Й.С. Баха і «Salve Regina» Дж. Перголезі для мецо-сопрано і струнних, яку майстерно виконала відома співачка Лілія Нікітчук. Це були кульмінації концертної програми. «Чакона» Й.С. Баха прозвучала в оригінальній оркестровій версії фортепіанних транскрипцій Ф. Мендельсона та Р. Шумана відомого композитора Віктора Камінського у виконанні ведучого соліста Назарія Пилатюка, який завжди залишається вірним колективу Камерного оркестру «Академія». 

Центральним твором концепції концерту «Різдвяний музичний дарунок» прозвучав «Псалом» М. Скорика. Музиканти оркестру акцентували під час виконання драматизм, боротьбу, дисонанси, напевно підсвідомо передаючи тугу всього колективу оркестру за великим композитором і багаторічним музичним керівником Мирославом Скориком. Артур Микитка зізнався після концерту: «На репетиціях ми граємо цей твір лише один раз, так як він розриває душу».

І особливо відзначу чудову композицію Ольги Криволап «Маленька серенада для струнних і фортепіано» , яка стала світовою прем’єрою. Слухачам найбільш запам’ятовується твір, якщо вони знають його історію, якщо разом з музикою наближуються до глибин душі автора. Ольга Криволап присвятила «Маленьку серенаду» покійному чоловіку. Образність цього твору не вкладається в слова, треба лише довіритися музиці і тому стану душі, який вона передає. Партія фортепіано, яку виконував великий майстер Йожеф Ермінь, служить обрамленням оркестру. На репетиціях, на яких мені довелось побувати, була присутня Ольга Криволап. Коли оркестр бездоганно виконував її композицію, композиторка не стримувала тихих сліз.

Окрасою концерту були також «Коляди» Василя Барвінського в транскрипції Мирослава Скорика. Чотири композиції прозвучали attacca під орудою головного диригента Ігоря Пилатюка з відчуттям знання глибинних традицій нашого народу, вкладених у ті пісні, які ми співаємо в родинному колі.

У фіналі концертного вечора прозвучала знаменита обробка «Щедрика» Леонтовича від Юрія Ланюка. Відома у цілому світі пісня ще раз перевтілилася у призмі музичного світу сучасного композитора. Ця композиція відкриває інші ракурси «Щедрика» – в обробці Ланюка присутня новизна, незвична метрика, новітні оркестрові прийоми. «Щедрик» логічно завершив концерт «Різдвяний музичний дарунок»,  подарувавши незабутні враження як і слухачам, так і виконавцям.

Камерний оркестр «Академія» прощається з нами лише на рік, оскільки «Різдвяний музичний дарунок» – був і залишиться святковою традицією багатьох поколінь. Наступного року ми знову почуємо «Різдвяний музичний дарунок».

Подяка, вітання і щирі побажаннями всім музикантам Камерного оркестр «Академія», його керівникам і солістам! С прийдешніми Різдвяними святами! Сподіваємося знову і знову на зимову чарівну Різдвяну казку, на майбутні концертні вечори, на щасливий і успішний Новий рік.

Нестор Кляпетура

Додати коментар