Повернутись до усіх Новин

У МОН ВІДБУЛАСЯ ЗУСТРІЧ ІЗ ПРЕДСТАВНИКАМИ МИСТЕЦЬКИХ УНІВЕРСИТЕТІВ

 26 березня, заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький та генеральний директор директорату фахової передвищої, вищої освіти Олег Шаров зустрілися з представниками мистецьких закладів України.

Напередодні ректори мистецьких університетів звернулися до міністерства із проханням скасувати норму Закону України, відповідно до якої в 2024 році складання НМТ/ЗНО є обов’язковим для вступу на всі спеціальності вищої освіти, зокрема до мистецьких ЗВО, для яких передбачено також складання вступних випробувань за творчими конкурсами. 

Представники МОН поінформували учасників зустрічі, що правила вступу відповідно до обов’язковості складання НМТ усіма вступниками у 2024 регулюються законом, який Верховна Рада ухвалила ще наприкінці минулого року. Отже, МОН як орган виконавчої влади діє у межах Закону України, що був ухвалений парламентом. Для внесення змін до правил вступу стосовно обов’язковості НМТ необхідно ініціювати відповідні зміни до закону. Для цього представники мистецьких ЗВО можуть звернутися напряму до народних депутатів. 

Щодо позиції МОН з цього питання Михайло Винницький зазначив, що в межах державної політики з посилення якості вищої освіти міністерство підтримує необхідність складання НМТ/ЗНО для вступу до всіх закладів вищої освіти. Здобуття ступеня бакалавра (а отже, вищої освіти) в мистецькому ЗВО — це не лише розвиток творчості, це також здобуття фундаментальних знань та компетентностей.

Нині творчий конкурс є ключовим критерієм для вступу на мистецькі спеціальності і має найбільший вплив на конкурсний бал вступника — 60%. Натомість результати НМТ відіграватимуть меншу роль у формуванні вступного бала, ніж творчий конкурс — по 10% конкурсного бала за кожний предмет.

Довідково: на зустрічі були присутні Максим Тимошенко, голова ради ректорів та директорів мистецьких закладів України, Ігор Пилатюк, ректор ЛНМА імені Миколи Лисенка, Валерій Марченко, в.о.ректора НАКККіМ, Олександр Шаліт, директор Київської дитячої музичної школи № 35, Василь Романчишин, ректор академії мистецтв імені Павла Чубинського.

https://mon.gov.ua/ua/news/u-mon-vidbulasya-zustrich-iz-predstavnikami-misteckih-universitetiv

Додати коментар